Antik Dönemde Euromos

Antik Dönemde Euromos

Bugünkü Selimiye ovasının kuzey kesimini elinde tutan kent tarihçi Polybios'un '' Euromos'' daki kentlerden söz etmesi isminin genişçe bir alana verilmiş olduğunun kanıtıtıdır. Bu kentler olasılıkla yakınındaki Olymos ve Khalkedor olmalıydı. Plinius'un Eurome olarak adlandırdığı kent M.Ö 5.yy'dan daha erken dönemlerde karşımıza Kyramos ya da Hyramos adıyla çıkmaktadır.
Euromos ismi Mausallos'un Hellenleştirme politikası sonunda kullanılmaya başlanmıştır. Euromos Yunanca'da güçlü anlamına gel-mektedir. Strabon iç Karia'daki kentleri sayarken değindiği kent, antik çağda Mylasa'da sonra bölgenin en önemli kentiydi.
Euromos M.Ö. 5. yy'da Attika-Delos deniz birliğinin bir üyesiydi ve birliğe vergi ödüyordu. Mylasa'dan daha düşük tutarda vergi ödeyen kent, M.Ö 440'larda Atina'nın listeden çıkardığı kırka yakın Karia yerleşiminin arasında yer almıştır.
Kent, M.Ö. 201-196 yılları arasında Makedonya Kralı V. Philippos'un denetimine girmiştir.
M.Ö. 188 Apemeia Barışı ile Rodos'tan Karia'ya gelen kuvvetler sayesinde özgürlüğüne kavuşmuşsa da Mylasa ile ittifak yapmak zorunda kalmıştır. Bu antlaşmadan rahatsızlık duyan komşusu He-rakleia'nın saldırısına uğramış ve bütün mallarına el konulmuştur.
Mylasa'nın Rodos yönetimine karşı M.Ö. 167'de başlattığı ayaklanmaya Euromos ve çevresindeki kentlerde katılmak zorunda kalmışlardır. Mylasa yerel direnişlere olanak vermemek için bu kentleri baskı altında tutmuştur. Bu aşamada kalıcı denetim kuramayan kent, yüzyılın sonlarına doğru gerçekleştirdiği ortak yönetim ile somut sonuçlar alabilmiştir. Bu ortak yönetim sırasında, kuzey komşusu Herakleia'nın topraklarını yağma edip, kutsal ve özel mallarını götürmeleri her iki kentin aralarının açılmasına neden olmuştur. Daha sonra Mylasa araya girerek bu sorunu çözmüştür.
Euromos'un karşı eyleme geçmeyip Mylasa'ya başvurması zor bir dönemden geçtiğini göstermektedir.
Bu olayların anlatıldığı yazıtta Mylasa'nın kendi çıkarlarını ön planda tuttuğu da ifade edilmiştir. Bir başka yazıtta ise Mylasa'nın, sympoliteia (politik birlik) kurallarını çiğnediği gerekçesiyle Euromos'tan 50 talent istediği ve bu durum karşısında Euromos'un ise Roma ve Rhodos'a başvurmak zorunda kaldığı belirtilmektedir. Zaman zaman zor dönemler geçiren Euromos'luların bağımsızlığını bu şekilde koruyarak refaha kavuştuklarını, günümüze kadar ulaşan zengin arkeolojik kalıntılar göstermektedir.
Roma imparatorluk çağında bağımsız bir şehir olan kent, Bizans döneminde iskana sahne olmuş ve Mylasa'ya bağlı bir piskoposluk olarak varlığını sürdürmüştür.